DERBY TRANS SRL

Alba Iulia

Adresa: Soseaua de centrura FN (Cod postal:510150), Alba Iulia, Jud. Alba, Romania

Despre DERBY TRANS SRL

 


DERBY CIUPERCI
CIUPERCI PLEOROTUS
TRAIESTE SANATOS, hranindu-te natural!!!

      Societatea Derby Trans, producator de ciuperci Pleurotus, cultiva specia numita Pleurotus Ostreatus.

      Daca pâna acum ciupercile pe care le-am cumparat îsi aveau originea undeva în exterior, iata ca acum firma Derby Trans, unic producator si distribuitor de ciuperci Pleurotus, cultiva pe „teren propriu” ciuperci din familia Pleurotus.

      Pe plan mondial cultura ciupercilor Pleurotus s-a intensificat, prin industrializare si derivati, asigurând reusita în afaceri prin rentabilitate si profitabilitate datorita costurilor reduse al materiilor prime, rezistenta la boli si daunatori, dificultatea infestarii cu acarieni si nematozi.

      Ciupercile pleurotus cu regim nutritional lignicol – celulotic, fac parte din Ordinul Agaricoles, împreuna cu ciuperca Agaricus Bisporus, însa cu deosebiri marcante între ele. Din familia Pleurotus fac parte: Pleurotus Ostreatus, Pleurotus Florida, Pleurotus Sajor – Caju, Pleurotus Djamor.

 

 

Caracteristicile morfologice ale ciupercilor Pleurotus

     Ciuperca este constituita dintr-o parte subterana, numita miceliu, si o parte aeriana denumita basidiofruct sau carpofor. Miceliul este partea vegetativa care creste în substratul nutritiv celulozic. El este format din hife, sau filamente miceliene.
     Carpoforul este alcatuit din picior si palarie.
     Ciupercile Pleurotus au piciorul situat marginal fata de palarie, adica au un picior excentric.
     Lamele basidiale se coboara de la marginea palariei pe aproape toata lungimea piciorului.
     Ciupercile Pleurotus se formeaza în tufe sau manunchiuri si folosesc ca hrana lemnul, de aceea sunt cunoscute si sub denumirea de ciuperci xilofage sau lignicole.
     Palaria este puternic excentrica si situata asimetric fata de picior, adesea în forma de scoica, cu latimea de 5-15 cm, culoarea palariei fiind foarte variabila. Astfel, la Pleurotus ostreatus este neagra-violacee, brun-închis, cenusie sau verzuie. La Pleurotus florida palaria este rosiatica, albicioasa, crem sau cenusie.
Piciorul este de regula scurt, inserat lateral, robust.
Carnea sau pulpa palariei este compacta, consistenta la exemplarele ajunse la maturitate.
     Genul Pleurotus cuprinde mai multe specii dintre care : Pleurotus ostreatus, Pleurotus florida, Pleurotus cornucopiae, Pleurotus drynius, Pleurotus eryngii. Din acestea, primele 3 specii sunt cele mai cultivate.
     Pleurotus ostreatus are palaria în forma de cochilie de scoica, de
culori diferite, de la violaceu la alb-brun. Lamele sunt decurente, anastomozate. Sporii sunt de culoare violacee. Piciorul este alb, inserat lateral, scurt. Aparitia se face in buchete. Au miros si gust placut.

Valori nutritionale – 100gr

 
     
Seleniu- Se
Magneziu- Mn
Cupru- Cu
Zinc- Zn
Sodiu- Na
Potasiu- K
Fosfor- P
Magnesiu- Mg
Fier- Fe
Calciu- Ca
Zahar
Fibre total
Carbohidrati
Proteine
Energie
Apa
mg
mg
mg
mg
mg
mg
   g
   g
   g
   g
kcal
g
mg
mg
mg
mc/g
92.43
22
3.09
3.28
2.0
1.65
3
0.50
9
86
318
5
0.52
0.318
0.047
9.3 23 1.279

Vitamine
 
     
Vitamina K
Vitamina D
Vitamina E
Vitamina B-12
Vitamina B-12
Vitamina B-6
Acid Pantothenic
Niacin
Riboflavin
Thiamin
Vitamina C
mcg
IU
mg
mcg
mcg
mg
mg
mg
mg
mg
mg
2.1
0.081
0.402
3.607
1.497
0.104
0.04
0.00
0.01
18
0.1

     Continutul ciupercilor în factori nutritivi este remarcabil: 30-40 la suta din greutatea lor uscata sînt proteine (carnea are 15-25 la suta). Ciupercile mai contin cam toate elementele minerale necesare organismului uman, precum si vitaminele A, B1, B2, C, D. De aceea, au ca principale însusiri stimularea organica si cerebrala, precum si remineralizarea organismului. Consumul ciupercilor este indicat în caz de anemie, oboseala fizica si intelectuala, demineralizare, în necesarul de proteine adaptat regimurilor fara carne, zise uremice. Se utilizeaza crude în salate, fierte în supe si alte cunoscute mîncaruri. Cele mai cunoscute ciuperci comestibile ar fi Ciuperca alba, Pleurotus, Opintici (ghebele).

copyrights © 2018 Millenium Management srl. Realizare: Gloobus Software Development.   All rights reserved.