Muzeul Naţional al Agriculturii prezintă: Ceramica neagră de Marginea

Muzeul Naţional al Agriculturii prezintă:

 

Ceramica neagră de Marginea

 

Ceramica neagră este deosebit de interesantă datorită faptului că a menținut cel mai bine vechile tradiții preistorice. Vasele din pastă neagră au apărut în țara noastră încă din epoca bronzului și se crede că această ceramică neagră se leagă, prin asemănările ei (consistența pastei, luciul metalic al desenului, ornamentația făcută cu rotița, motivul liniilor paralele zgâriate și al liniei ondulate), de tradiția olăriei celtice de tip ”La Tène”, folosită de către geți și daci.

Ceramica de Marginea apare ca rezultat al folosirii unei tehnologii de producție ce aparține culturii Horodiștea - Florești (perioada cea mai înfloritoare a ceramicii negre geto-dacice), și anume, aceea de lustruire cu ajutorul unui cremene și de ardere înăbușită (reducătoare).

Odată uscate, vasele sunt frecate cu o piatră rotundă, netedă sau cu un corn de vită. Lustruirea are scop utilitar, dar și estetic. Utilitar, deoarece prin lustruire se închid porii și astfel vasul devine impermeabil; estetic, pentru înfrumusețarea vasului și apariția unor contururi rudimentare. Apar linii drepte (fie paralele, fie întretăiate), cercuri care se întretaie și linii ondulate. După ardere, părțile lustruite sunt mai lucioase decât restul suprafeței și desenul iese în evidență.

Arderea vaselor, esențială în obținerea pastei negre, se face în cuptoare care au păstrat caracterul primitiv al cuptoarelor preistorice. Acestea sunt deseori săpate în pământ, în maluri, ca niște gropi, dar se mai construiesc și la nivelul solului. Vasele sunt coapte la foc mic, care apoi se întețește, timp de 12 ore, până capătă o înfățișare luminoasă și din cauza căldurii devin aproape translucide. Odată apărute aceste caracteristici, olarul astupă gura de sus a cuptorului, prin care se încarcă cuptorul, cu pământ sau cu baligă de vacă. La gura prin care se face focul, se mai pune un rând de lemne și se astupă cu pământ și această gură. Se lasă închis timp de 24 de ore. Arderea care se produce după închiderea cuptorului este neoxidantă și schimbă culoarea lutului din roșu în negru. Cu cât durata acestei arderi este mai lungă, cu atât culoarea neagră este mai intensă.

Pentru a ilustra acest articol, vă prezentăm o vază din ceramică neagră, ce a fost donată Muzeului Național al Agriculturii în anul 2011, împreună cu alte obiecte de ceramică și sculpturi, de către familia Lucia și Ioan Fota, moștenitorii Olgăi Smolenschi, sculptoriță ce s-a născut la 19 august 1924, în Cetatea Albă, judeţul Cetatea Albă, Basarabia. După terminarea şcolii în oraşul natal, în 1943 a fost nevoită să se refugieze în România şi s-a stabilit la Bucureşti. Ca să aibă mijloace de trai, a urmat cursuri de stenodactilografie şi s-a angajat la o societate de construcţii (în septembrie 1944). În acelaşi timp, a dat examen de admitere la Academia de Arte Frumoase, pe care a absolvit-o în 1949, clasa profesorului Cornel Medrea.

A fost primită ca membru în Uniunea Artiştilor Plastici din România  abia în iulie 2007.
Statutul de refugiată din Basarabia şi refuzul de a se înregimenta în curentul realismului socialist,  au urmărit-o toată viaţa. Cu timpul, s-a izolat şi a trăit discret, în culisele lumii artistice, singură. A reuşit să participe la câteva expoziţii colective, dar  nu a avut nicio expoziţie personală în timpul vieţii. A vândut şi a dăruit multe din lucrările sale.  A decedat la 18 iunie 2012, la Bucureşti, la vârsta de 88 de ani.

 

                                                                                      Petre-Filip Magdalena, muzeograf

Foto: Ştefan Olteanu

 

 

 

 

Vezi si alte articole adaugate de MUZEUL NAŢIONAL AL AGRICULTURII

copyrights © 2018 Millenium Management. Realizare: Gloobus Software Development.   All rights reserved.