Muzeul Naţional al Agriculturii prezintă: SANIA DE PLIMBARE

Muzeul Naţional al Agriculturii prezintă:

 

SANIA DE PLIMBARE

 

Vremea rece este acum o certitudine. Chiar şi ziua este un reper. Perioada de lumină este mai scurtă, iar intunericul se aşează devreme. Zăpada abia aşteaptă să decoreze totul, vegetaţie, străzi... Timpul, în perioada iernii, parcă se socoteşte altfel. Totul devine magnific, parcă ne-am ascunde într-un cristal alb, un loc al poveştilor, despre alţii sau poate chiar despre noi.

Amintirile despre plimbările din iernile trecute, albite de vreme, dar şi de zăpadă, ne îndreaptă gândul spre sanie, spre lumea satelor româneşti cu uliţe înguste şi troienite de zăpadă. La farmecul zilelor de iarnă petrecute la bunici, cu ceaiul fierbinte şi pătura groasă, soba fierbinte din care se auzeau trosnetele lemnelor arzând. Dar, nu în cele din urmă, la plimbările cu sania bunicilor trasă de cai, clinchetul clopoţeilor în timpul trapului, obrajii roşii întâlniţi la tot pasul, poveştile legate de daruri pentru copii cărate de sania magnifică a eternului „Moş” din tradiţia populară...

Muzeul Naţional al Agriculturii aduce în atenţia publicului vizitator posibilitatea de a vedea sania de plimbare. Cum arată o sanie de plimbare? Masivă, simplă, din lemn, întâlnită în satele din regiunile de deal şi munte. Este o construcţie solidă, realizată de meşterii cioplitori în lemn, prevăzută cu apărători pentru faţă şi spate şi tălpi late, pentru o alunecare în siguranţă. Într-o astfel de sanie pot să intre mai multe persoane. Alaiul nunţilor din perioada de iarnă cuprindea şi aceste sănii, în care familiile nuntaşilor parcurgeau uliţele satelor spre biserică.

Fie că suntem tineri sau vârstnici, amintirea sau dorinţa plimbării într-o sanie de lemn este un motiv suficient de întemeiat pentru a vizita muzeul nostru.

Muzeul Naţional al Agriculturii invită la o depănare a poveştilor de iarnă din lumea satelor, propunând vizualizarea întregii colecţii de sănii de agrement, dar nu numai a acestora, colecţia cuprinzând diverse tipuri de sănii cu folosinţe diferite.

 

Muzeograf Fideliu RUBINESCU-OSTRICEANU

Vezi si alte articole adaugate de MUZEUL NAŢIONAL AL AGRICULTURII

copyrights © 2018 Millenium Management. Realizare: Gloobus Software Development.   All rights reserved.