MAȘINA DE SCOS CARTOFI LANZ

Importanța culturilor de cartofi în alimentație este deja recunoscută. Originar din Chile, cartoful va intra în Europa, în urma explorărilor spaniole din anii 1450, mai întâi în Spania, iar peste 40 de ani cultura cartofului va fi introdusă și în Anglia și Țările de Jos (Belgia, Olanda, Luxemburg).

            S-a considerat că, în special pentru nordul Europei, cultivarea cartofului a reprezentat o alternativă la combaterea foametei. În România, cartoful este introdus în cultură la sfârșitul secolului al XIX-lea.

            Fiind deja recunoscut ca o cultură deosebit de valoroasă, în secolul al XX-lea, cartoful va fi promovat foarte mult, cultivându-se pe terenuri extinse. Pentru că recoltarea era destul de anevoioasă, chiar și cu plugul de scos cartofi, introducerea unor mașini specializate putea să aducă un randament superior recoltării. Astfel, mai multe firme constructoare de utilaje agricole au concurat pe piață cu astfel de mașini produse în Germania, Statele Unite sau Canada.

            Mașina de scos cartofi Lanz, produsă în Germania, la Mannheim, ca și tractorul Lanz Bulldog, aflate în colecția Muzeului Național al Agriculturii, produse în anii 1930-1935, au avut un mare succes în Europa și, desigur, în România, ca utilaje agricole utilizate în tandem la recoltarea cartofului.

            Din punct de vedere tehnic, mașina de scos cartofi Lanz era alcătuită dintr-un cuțit lat, care mergea pe sub brazdă,  și un sistem rotativ de furci sau gheare, în număr de 9, acționate hidraulic, care practic rupeau brazda de pământ scoasă de cuțitul lat, lăsând cartofii vizibili pentru a fi adunați.

            Muzeul Național al Agriculturii invită publicul să vadă acest tip de mașină ingenioasă, care a marcat perioada interbelică.

                                                                                    Muzeograf Fideliu Rubinescu-Ostriceanu

Foto: Elena Slujitoru

Vezi si alte articole adaugate de MUZEUL NAŢIONAL AL AGRICULTURII

copyrights © 2018 Millenium Management srl. Realizare: Gloobus Software Development.   All rights reserved.